Индустрија новости

СЛЕДЕЕ на GPS не треба да седнат на COVID-19 заради законите за приватност

2020-04-13

Вагата и брзината на кризата COVID-19 ги ​​остави креаторите на политиките да бараат нови алатки за решавање на невиден предизвик.


Следењето засновано врз локација користејќи ГПС обезбедува поголем увид и прецизност отколку на пример, да побарате заразен пациент да се сети и повторно да ги проследи неговите или нејзините чекори.

 

Меѓу многу други елементи, овие системи честопати користат апликации за паметни телефони со GPS, за да соберат информации и да таргетираат предупредувања за локалното население. Следењето засновано врз локација користејќи ГПС обезбедува поголем увид и прецизност отколку на пример, да побарате заразен пациент да се сети и повторно да ги проследи неговите или нејзините чекори.

 

Корисниците на паметни телефони можат „и треба“ да добијат избор пред да овозможат одлики за следење на нивните уреди, исто како што можат и треба да бидат информирани на транспарентен начин за тоа што би можеле и кои не би биле споделени.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept