Индустрија новости

Што е GPS? Што е GPS tracker?

2020-04-10
GPS (Глобален систем за позиционирање) беше започната и развиен со проект на Воените сили на САД за да им помогне во воените операции, како што се собирање разузнавачки информации, мониторинг на нуклеарна експлозија и итни комуникации. Распоредени се бројни 24 сателити на ГПС со глобално покривање до 98%. GPS даде голем придонес во сите апликации за позиционирање, навигација и следење низ целиот свет и сега широко се користи скоро во секој аспект од нашите животи.
GPS tracker е терминал со вграден GPS модул и модул за мобилна комуникација, кој е навигациски уред што обично го носат возила или луѓе што го користат Глобалниот систем за позиционирање (GPS) за следење на движењата. Се користи за пренесување на податоците за локацијата на сервер на Интернет со помош на мобилна услуга (GPRS или GSM мрежа), за да може да се имплементираат на компјутер. GPS tracker може да се користи за следење лични средства, следење миленичиња, следење на гонење, управување со флота и др.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept